Góré túraoldala - élménytúrák, kirándulások Magyarországon és környékén
 
202218.232.59.38#2022#06#25#19#19

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 


Sziasztok!

A barátaim körében köztudott rólam, hogy sosem tudok megülni egyhelyben, állandóan csinálnom kell valamit: az aktív pihenés híve vagyok, lételemem a mozgás, a túra. Ezért állandóan kirándulásokat szervezek, túrázni viszem a Bandát, és közben lépten-nyomon megállok, de nem azért, hogy feltartsam a csapatot, hanem hogy áldozzak másik hobbimnak: a fényképezésnek!

Szerte a világban rengeteg természeti szépség van. Akár hiszitek, akár nem, Magyarország is bővelkedik izgalmas, vadregényes és kalandokkal teli tájakban, csak sajnos gyakran észre sem vesszük ezeket a csodákat. Pedig nem kellene mást tennünk, mint egy vasárnap délutánra otthagyni a TV-t, a számítógépet, az internetet és a mindennapos gondjainkat, a nyakunkba venni a környező vidéket és élvezni a szépségeket. Ezt az oldalt azoknak szánom, akiknek hozzám hasonlóan megvan a kedve a mozgáshoz, szeretik az aktív pihenést, de nincs még kifejezett célpontjuk. Szerencsére az elmúlt években fantasztikus helyekre sikerült eljutnom, miközben rengeteg tapasztalatot szereztem, ezeket szeretném megosztani Veletek, túrakedvelőkkel. A gyalogtúra nem csak hihetetlen mennyiségű energiával tölti fel az embert, hanem örökre szóló élményt is ad!

Az útleírások és fényképek mellé a túratervezést megkönnyítő, hasznos információkat tettem fel az oldalra, Magyarországról és a környező országokban rejlő lehetőségekről is. Természetesen kipróbáltunk mindent, úgyhogy ajánlani fogok minden olyan lehetőséget - legyen az hely, kaland, ételkülönlegesség vagy italcsoda - amit semmiképpen sem szabad kihagyni! Bízom benne, hogy a goreturak.hu oldalra felkerült útleírások felkeltik sokatok érdeklődését, és a valóságban is bejárjátok ezeket a tájakat, nem csak a gép előtt ülve, virtuálisan. Túrára fel!

Mielőtt azonban útnak indulnátok, fontoljátok meg, mekkora és milyen jellegű gyalogtúra esne jól. Kellemetlen, mikor kinézzük kedvenc vidékünk izgalmas tájait: ide megyünk! és mikor ott vagyunk a várva várt hely közelében, rádöbbenünk, hogy már "csak" 1500 méter szintkülönbség vagy 15 km választ el a célunktól... Természetesen mindenkinek relatív, hogy egy gyalogtúra nehéz vagy könnyű. Nekem is. Én közepesen erősnek tartom magam, ez alapján rangsoroltam a túrákat. Ennek megfelelően az oldalon található útleírások zöld, kék, sárga és piros jelzésekkel vannak megjelölve. Az egyes túrák sokszor nem sorolhatóak be szigorúan az egyik vagy a másik kategóriába, de a színjelzések nagyjából a következő paramétereket jelentik (ettől függetlenül inkább tájékoztató jellegűnek szánom a besorolást):

Szintkülönbség, táv Saját tapasztalatok
Szintkülönbség: 0 - 200 m
Távolság: < 6 km

A zöld jelzésű kirándulásokat mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, különösebb fizikai erőnlét nem szükséges ahhoz, hogy erőfeszítés nélkül végigjárhassuk a túrát.

Szintkülönbség: 200 - 500 m
Távolság: 6 - 8 km

A kék jelzésű kirándulások már kicsit komolyabbak, vagy a megteendő távolság vagy a szintkülönbség miatt.

Szintkülönbség: 500 - 1000 m
Távolság: 8 - 10 km

A sárga útvonalakat már túrának titulálnám, elsősorban a nehezebb terep és a szintkülönbség miatt. Ehhez párosul még adott esetben a távolság is. Szintén ide sorolom azokat a túrákat, amelyek során láncos-mászós szakaszokat is le kell gyűrnünk.

Szintkülönbség: >1000 m
Távolság: > 10 km

A piros túrák az igazán lelkes kirándulóknak szánom: ezekhez a túrákhoz legalább minimális fizikai erőnlét szükséges, no és rengeteg kitartás! Fáradozásainkat mindig jutalmazza a látvány, de a piros utakra valóban érdemes előre felkészülni: mind erőnlétben, mind lélekben. Ezzel a kategóriával nem elrettenteni akarok, de annak semmi értelme, hogy a kellemesre tervezett kirándulásunk fárasztó rémálommá változzon.